Rauvonlahden luontopolku

Asuinpaikallamme Kaarinassa on paljon luontoaktiviteetteja ja yksi ehkä kauneimmista tai kaunein on Vaarniemen-Rauvonlahden luontopolku. Luontopolkua on tullut käytettyä monta kertaa ja vajaan kahden kilometrin lenkkiä on tullut ihailtua niin talvella kuin kesälläkin, keväästä ja syksystä puhumattakaan.

Niille jotka eivät tiedä missä kyseinen luontopolku sijaistee, sanottakoon että se sijaitsee Kaarinan luoteiskolkassa Pitkäsalmen rannassa. Vaarniemenkallion näkötornin läheisyydessä on myös laavu, jossa jokainen kulkija voi yöpyä tai vaikkapa valmistaa leiriruokaa.

Vaarniemi on Turun kaupungin omistuksessa ja alueelle on muodostettu lähes 11 hehtaarin luonnonsuojelualue. Siihen kuuluu metsäsaarekkeen lisäksi etelässä sijaitseva jatke jossa on niittyä ja ruohikkoista lahtea. Välittömästi tämän lehdon pohjoispuolella on maisemaa rumentamassa Kaarinan jätevedenpuhdistamo, joka on mielestäni todellinen uhka tälle alueelle. Pitää vain toivoa että kaikki toimet on tehty alueella niin että päästöjä ei ole. Etelässä ja idässä aluetta rajaavat pellot.

Alueella on myös Vaarniemen tilan päärakennus aivan lehdon etelärinteellä. Tila on peräisin keskiajalta ja se on toiminut aikaisemmin rälssitilana ja sotilasvirkatalona. Rakennus on vuodelta 1828. Tätä nykyä rakennus on melkoisen rapistunut ja valitettavasti ennen pitkää kyseinen rakennus tulee romahtamaan tai mätänemään pystyyn, sen verran huonossa kunnossa koko talo on.

Alueen länsi-itäsuunnassa on upea, 20 metriin kohovava kallio. Alueella kasvaa paljon tammea ja tammikkoa ja tämä on nimenmaan Kaarinan suurin tammilehto ja se onkin koko maan laajuisesti ottaen arvokas lehto valtakunnallisessa lehtojen suojeluohjelmassa.

Vaikka luontopolku ei ole kuin vajaan parin kilometrin mittainen, on sen alueella tullut vietettyä tunti jos toinenkin. Joskus olen kiertänyt rinkiä jopa juosten, mutta usein matkaa taitetaan ihan luontoa ihaillen ja kenties valokuvia ottaen ja raitista ilmaa hengittäen. Polku on tullut käveltyä läpi niin rankkasateessa, ihanassa auringonpaisteessa ja oikeastaan ihan jokaisessa kelissä mitä Suomen ilmastoon kuuluu. Ja voin kertoa että jokainen kerta on ollut jollain tavalla erilainen.

Kaarina on mielestäni muutenkin kaunis paikka asua ja eritoten tämä alue on muodostunut sellaiseksi että täällä mieli lepää ja ajatukset todellakin irtoavat arjesta todella tehokkaasti.

Kaarinassa on muitakin luontokohteita, mm. Pyhän Katariinan polut jotka ovat partiolaisten merkitsemiä polkuverkosto Kaarinan länsiosassa Vaarniemen ja Lemunniemen metsissä ja sen pellon reunoilla. Kuusiston kartanon ja linnan kulttuuri- ja luontopolku on myös suositeltavien kohteiden joukossa, samoin kuin Kotkavuori-Haukkavuori-Syssävuori ja Juopinrotko. Myös Kuusistonlahti ja Lyhtyholma on upea vierailukohde ja siellä tuleekin käytyä usein lenkillä.

Muikunvuori ja Karpanmäki-Tuorla ja Juurvallin kallioselänne ja Kuusistonjärvi ovat myös erittäin suosittuja vierailupaikkoja. Kaarinan ulkoilupaikkoihin kuuluvat myös Linna- ja ohtionvuori, Parkinmäki, Rauhalinna, Rauhalinnansaari, Lintutornit ja Jauhosaari.

Jauhosaari on aika pieni saari, sillä kokoa sillä on vain noin neliökilometrin verran. Sijainti on melkoisen hyvä, sillä se on Kuusiston kaakkoisosassa sijaitsevan Lyhtyholman ja Piikkiön Harvaluodon saaren välissä. Saari on myös mukava rentoutumispaikka ja olemme tehneet tänne muutamat retket perheen kesken. Jauhosaari on myös arvokkaaksi luokiteltu lehtoalue, mutta aivan poikkeuksellisesti tammen sijasta valta-asema on metsälehmuksella.

Jos olet jossain vaiheessa suuntaamassa Kaarinaan tai asut esimerkiksi paikan lähellä, olet enemmän kuin tervetullut kokeilemaan Kaarinan alueen erilaisia luontomahdollisuuksia. Muuallakin on paljon erilaisia luontokohteita missä vierailla, mutta näistä minusta on eniten kokemusta ja näitä voin kaikkia suositella. Ja voihan olla että jossain vaiheessa vaikka törmäämme luontopoluilla tai ihan jossain muissa yhteyksissä. Luonto on yhteinen asia ja luonto kuuluu kaikille. Tämä tulee muistaa aina. Pidetään myös yhdessä huolta luonnosta ja tästä meidän asiasta joka on lähellämme jokainen päivä.

Det här inlägget postades i Blogi. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *