Krkan vesipuisto on kauneinta Kroatiaa

Viime kesänä vietimme pari viikkoa Kroatiassa. Matkalla tuli käytyä todella monessa paikassa ja täytyy sanoa että Kroatia on todella upea paikka kaiken kaikkiaan. Yksi tunnetuimmista luonnonpuistoista on varmasti Krkan vesipuisto, jossa ohessa Youtube-pätkää. Krka on yksi Kroatian suosituimmista vierailukohteista ja meidän perhe pääsi todistamaan tuota eräänä todella lämpöisenä kesäkuun päivänä.

Krkassa pääsee kävelemään upeasti erilaisten vesiputousten vierestä ja siellä voi nähdä kalojen polskivan ihan todella lähellä. Ja kaloja on siellä todella paljon, mutta harmillisesti niitä ei saanut onkia. Krka-joen oma kansallispuisto on omanlainen taideteos, joka omalta osaltaan tarjoaa upean vastineen muuten aurinkoa ja kiveä tarjoavalle Kroatialle.

Seitsemän eri vesiputousta käsittävä vesipuisto tarjoaa myös vesimyllyjä ja Cikola –joki sijaitsee myö alueella. Päänähtävyys alueella on kuitenkin Skradinski Buk vesiputousalue ja isoin vesiputous nimeltä Roski Slap. Ihan uniikin jutun tarjoaa myös Visovac-järven keskellä oleva pieni saari, jossa on uniikki fransiskaani luostari. Alue itsessään on todella laaja, sillä se käsittää 109 neliökilometrin alueen kokonaisuudessaan.

Jo ennen Kroatian matkaa olimme ottaneet selville mitä kaikkea Kroatialla on tarjota ja yksi ehdottomista kohteista olikin valittu jo etukäteen. Yövyimme Splitin lähistöllä, ja yksi matkapäivä meni reippaasti Krkan kansallispuistosta. Retki oli kaiken kaikkiaan todella onnistunut ja voin hyvin sanoa että kyseinen kansallispuisto on kaunein kansallispuisto jossa olen koskaan käynyt, vaikka olen käynyt aika monessa puistossa aikaisemmin.

Kaikille niille jotka eivät ole kyseisessä puistossa vielä käyneet, voin suositella sitä todella hyvillä mielin. Alueella riittää tekemistä useaksi tunniksi, alueella on ravintola ja lisäksi kioski josta myydään erilaisia pannukakkuja. Meillä oli mukana omat eväät, mutta kävimme toki kahvilla paikallisten suosituksesta.

Jos luonto kiinnostaa, on retki ehdoton. Sen lisäksi alueella on paljon nähtävää niille joita historia kiinnostaa. Puistoon nimittäin kuuluu erityinen restauroitu alue, jonka avulla vierailija pääsee näkemään miten aikanaan kroatialaiset perheet elelivät ja miten silloin perinteisiä ammatteja harjoitettiin. Todella mielenkiintoinen juttu ja ajatuksia herättävä.

Puistoon pääsee tutustumaan hienosti kävelyreitillä, jonka on arvioitu kestävän noin tunnin verran. No se tietenkin riippuu täysin siitä, miten nopeasti kävelee ja mitä jää matkan varrelle katselemaan. Meiltä meni hieman yli tunti, mutta otimme paljon kuvia ja nautimme alueesta, meillähän ei ollut mihinkään kiire ja halusimme todella nauttia päivästä.

Kohokohta päivään saatiin kierroksen loppupuolella, kun heitimme uikkarit jalkaan ja pääsimme uimaan suurimmassa vesiputouksessa. Virtaus oli melkoisen kova ja vastavirtaan uiminen oli mukavan tuntuista, joskin aika raskasta. Uintialueen pohja oli melkoisen kivikkoinen, joten kannattaa ehdottomasti ottaa jonkinmoiset uimakengät mukaan. Ihan pienille lapsille en uintia suosittele ainakaan yksin, sillä virtaus on todella kova paikoittain. Ja vaikka vesi virtasi kovaa, oli se todella upea kokemus. Ja kuumana kesäpäivänä todella virkistävää.

Voimme ehdottomasti suositella tätä aluetta mikäli Kroatiaan ja näille alueille osutte. Krkan vesipuiston lisäksi Kroatiassa on todella paljon muutakin nähtävää, joten kannattaa suunnitella matka hyvin etukäteen ja suunnitellla hieman asiaa etukäteen. Liian tiukkaa ohjelmaa ei kannata päiville rakentaa, sillä jotkut kohteet voivatkin viedä hieman enemmän aikaa kuin siihen on ajateltu.

Meidän mielestämme vierailu oli koko reissumme yksi suurimmista kohokohdista, joskin reissumme mahtui näitä useampia. Kroatia on upea maa johon rakastuimme ja jonne varmasti tulemme matkaamaan pian uudelleen. Ehkä tällä kertaa pääpaikkana voisi olla Dubrovnik, joka on Splitistä etelään. Vierailimme toki siellä tälläkin reissulla, mutta päivän reissu jätti paljon jossiteltavaa ja näkemättä jäi paljon.

Publicerat i Blogi | Lämna en kommentar

Melontaretki Repovedelle

Melonta on yksi suosikkilajeistani. Se on noussut suosikkilajikseni ihan tässä muutamassa vuodessa ja tuona aikana on tullut melottua vähän joka paikassa. Minulla on oma kajakki ja tuolla kajakilla on tullut jo useampi sata kilometriä melottua niin Suomessa kuin kaikkialla Pohjoismaissa.

Yksi mukavimmista melontaretkistä oli viime kesänä Eerikkilän Ruostejärvellä, jolloin ohjelmassa oli kolmenkymmenen kilometrin melonta Repovedellä. Retki aloitettiin Lapinsalmelta, johon pääsimme mukavasti autolla. Yhteensä meitä oli viisi kanootillista porukkaa. Mukana oli kaikki tarpeellinen kuten varamelat, äyskärit, sadeasut ja vesitonkat. Oli melkoisen kuuma kesäpäivä, joten nesteytyksestä piti pitää erityistä huolta.

Matkalla kohtasimme upeita maisemia, mm. riippusiltoja ja lounaalle meloimme sitten Karhulahteen. Silellä nautimme nuotiogrillissä tehdyn mainion aterian ja parin tunnin tauon jälkeen pääsimme jälleen jatkamaan matkaa. Tästä jatkommekin sitten kohti yöpymispaikkaa joka oli tällä kertaa Mustalammenvuoren läheisyydessä. Keli oli todella upea ja lämpöä riitti yöksikin. Aamulla lähdimme sitten varhain liikkeelle ja luonto näytti todella parhaat puolensa auringonlaskusta alkaen.

Loppumatka menikin melkoisen hiljaisessa tahdissa maisemia ja tyynen kelin vallitessa melonta oli jopa helpompaa kuin aikaisemmin. Upea retki päättyi sitten lopulta maaliin ja jälleen oltiin yhtä upeaa melontaretkeä rikkaampia. Ensi kesälle onkin sitten suunniteltu jopa melontaretkeä Viron Peipsi-järvellä, jossa on myös tarjolla upeita maisemia ja paljon uutta nähtävää. Olemme kokeneita Viron-matkaajia, mutta melomaan emme ole vielä jostain ihmeen syystä päässeet.

Nyt me odotammekin innolla ensi kesää ja sitä että pääsemme kokeilemaan tätä upeaa lajia myös rajojemme ulkopuolelle. Voin huoletta suositella tätä ihan kaikille ja meiltä varmasti saatte lisätietoja Etelä-Suomen parhaista melontapaikoista ja vinkkejä melomiseen. On mukava huomata että melonta harrastuksena kasvaa koko ajan ja harrastajia on tulossa koko ajan lisää eri ikäluokista.

Publicerat i Blogi | Lämna en kommentar

Tervetuloa!

soumi

Hei ja tervetuloa Future Freetime blogiin! Future Freetime on uusi blogi, jonka tarkoituksena on tutustuttaa ihmiset erilaisiin ulkoiluun ja urheiluaktiviteetteihin ja niissä tarvittaviin välineisiin ja tietenkin eri suorituspaikkoihin. Future Freetime keskittyy myös tulevaisuuden vapaa-ajan asioihin, ihan kuten blogin nimikin jo kertoo.

Blogin pitäjä olen minä, Heikki, mutta toki minulla on apureitakin. En välttämättä ole mikään maailman paras kirjoittaja, mutta toivottavasti te saatte näiden kirjoitusten avulla edes jotain vinkkiä omaan aktiiviseen toimintaan ulkona ja ulkoilmassa. Olen siis Heikki ja kaarinalainen ihan tavallinen mies. Koulutukseltani olen sairaanhoitaja ja kyllä tiedän että se on toki hieman harvinaisempaa, mutta jo varsin yleistä.

En ole mikään vaeltamisen tai retkeilyn ammattilainen, mutta pidän ulkoilmasta. Minulla on usein kamera mukana kun ulkoilen, ainakin silloin kun olen ihan vaan kävelemässä tai muuten vaan teen rauhallisia lenkkejä. tulen näitä kuvia varmasti tässä blogissa myös myöhemmin julkaisemaan.

Harrastuksiani ja erilaisia kiinnostuksen kohteita minulla on tietenkin useita ja kaikki harrastukseni liittyvät jollain tavalla ulkoilmaan tai sitten luontoon. Toiset vähemmän ja toiset hieman enemmän. Harrastuksia ovat mm. sukeltaminen, tähtitiede, valokuvaus, vaeltaminen, matkustelu ja tietenkin tämä kirjoittelu nyt tällä kertaa.

Haluan jakaa omaa innostustani näistä asioista kaikille teille ja on myös tosi kiva että blogiani lukevat kaikki muut ihmiset kuin minun perheenjäsenet ja kaverit. Se mitä toivon teiltä arvon lukijat voisi olla kommentit ja erilaiset juttuaiheet, se kertoo minulle mitä minä teen oikein ja mitä väärin.

Tässä ehkä lyhyesti esiteltynä oma blogini. Olen joskus kirjoitellut paikallislehteen erilaisia kolumneja, mutta tämä blogiprojekti on oikeastaan ensimmäinen tämänlainen projekti jossa pääsen oikeasti kirjoittamaan mitä haluan ja milloin haluan.

Blogi on onnistunut tehtävässään jos se saa edes yhdessä lukijassa herättämään ajatuksen jonka johdosta lukija jättää sohvan rauhaan ja lähtee vaikkapa lenkille tai suunnitella ulkoilevansa lähiaikoina. Ja asenteiden muutokset alkavat yleensä yhdestä tai kahdesta ajatuksessa, joten mikä parasta, tässä blogissa on yksi keino saada näitä ajatuksia hieman virtaamaan eri suuntaan ja toivottavasti sinne parempaan suuntaan.

Toivottavasti viihdyt blogissa ja tulet käymään täällä vielä tämänkin jälkeen. Olisi mukava kuulla myös sinusta jotain arvon lukija, oli se sitten ihan mitä tahansa. Kerro tunnelmistasi, anna palautetta tai mitä ikinä mieleesi juolahtaa. Future Freetime haluaa olla mukana kaikkien suomalaisten ulkoiluharrastuksessa, vaikka se onkin aika mahtipontisesti sanottu. Jos ei koita, ei voita!

Publicerat i Blogi | Lämna en kommentar